Teme

in Teme
19. 02. 20
posted by: Miljan Krajišnik
Hits: 929

Није више у питању колико су данашњи мизички производи глупи, него колико су данашњи музички производи опасни. Генерално, није проблем у опасности ако на артиклу неког производа пише упозорење за његово штетно дејство. Као што је примјер са цигаретама.

Read More: Многи неће до краја прочитати
in Teme
17. 09. 27
posted by: Ivana Golijanin
Hits: 898

Slika je naše teranje duhova. Prvobitno društvo

je imalo maske, građansko društvo svoja ogledala,

a mi imamo svoje slike.

(Žan Bodrijar)

Read More: Postojim tamo gdje me drugi gleda – tiranija slike
in Teme
18. 12. 13
posted by: Koncertni Kašljači
Hits: 927

Oni nisu pedagozi. Nisu ni muzičari. Oni su rukoljupci. Poseban soj. Gotovo pa sekta. U okviru sekte. Koja se popularnije naziva religijom.

Read More: (B)rukoljupci
in Teme
17. 06. 02
posted by: Darko Kovačević
Hits: 1322

Enormna rasprostranjenost i upotreba društvenih mreža, koja tokom posljednje decenije doživljava apsolutnu ekspanziju u svim slojevima društva i u svim generacijama, kao jednu od neminovih posljedica ima i kreiranje različitih vidova virtuelnih identiteta koji nastaju i tokom vremena se razvijaju u okviru ličnih profila korisnika.

Read More: Neki ideološki aspekti virtuelnog predstavljanja identiteta na društvenim mrežama 
in Teme
18. 09. 27
posted by: Darko Kovačević
Hits: 1275

Tekst koji sllijedi predstavlja niz misli koje su posljedica ogromnog broja dinamičkih uzroka i kao takav donosi stanje u jedinici vremena, što znači da bi već sutra, ili za sat vremena, možda i pet minuta, mogao biti izmijenjen i dopunjen, i to bi mogao biti proces koji traje beskonačno dugo. Kako bi se takva mogućnost izbjegla, napisan je kao svojevrsna stilska vježba, odnosno kao samopostavljeni zadatak sa striktnim ograničenjima. 

Read More: Blokada kao inspiracija
in Teme
17. 05. 30
posted by: Darko Kovačević
Hits: 1575

 Tradicija se može definisati na nekoliko načina, kao:

a) prenošenje običaja, vjerovanja, stavova, načina mišljenja ili djelovanja sa jedne generacije na drugu, usmenim putem, bez pisanog uputstva za to;

b) naslijeđeni, ustanovljeni ili uobičajeni način razmišljanja, djelovanja ili ponašanja; 

Read More: Tradicija: (o)čuvanje i planiranje. Ili: zašto je koktel uvijek "skromni"?
in Teme
17. 10. 23
posted by: Darko Kovačević
Hits: 1455

Izgleda da u današnjem svijetu, odnosno bar onom njegovom dijelu koji se servira kroz medije i veliki dio vaspitnog, kulturnog, sportskog i umjetničkog djelovanja, više ništa ne može biti loše, prosječno, kritikovano, osporeno ili odbačeno kao neupotrebljivo, nebitno ili nepotrebno.

Read More: Ekstatična hiperpozitivnost i odsustvo objektivnog kritičkog mišljenja: uzroci i posljedice
in Teme
17. 04. 23
posted by: Gordana Manojlović-Kovačević
Hits: 12976

Nastavnici u osnovnim muzičkim školama stalno maltretiraju sve redom tim nekim svojim taktovima, notama i insistiranjem na redovnom pohađanju nastave. Sviranje i pevanje je lako. Nastavnici muzičkih škola nepotrebno deci otežavaju učenje pevanja i sviranja da bi sebi i poslu koji obavljaju dali na važnosti. Pričaju o nekom taktu. Zašto ih iz istog tog takta ne biste izbacili? Postoji nekoliko načina na koji to možete da postignete. Ako ih se budete pridržavali, rezultati neće izostati.

Read More: Kako da najbolje izbacite iz takta nastavnika osnovne muzičke škole
in Teme
17. 09. 28
posted by: Andrej
Hits: 961

Ti sasvim dobro znaš ko si. I šta si. I u kom vremenu živiš. I na kom i kakvom prostoru. 

Zbog toga ti, veoma, smeta kad neko preuzme na sebe da na navedena pitanja odgovori. Umjesto tebe. Ili u tvoje ime. A da te prethodno nije pitao. Za dozvolu.

Read More: Entitet i identitet
in Teme
17. 04. 21
posted by: Darko Kovačević
Hits: 2352

Svrha teksta koji slijedi nije u tome da nekoga uvrijedi ili povrijedi. Naprotiv, on predstavlja autorov subjektivni prikaz objektivnog stanja na vokalno-instrumentalnim odsjecima visokoškolskih institucija iz oblasti muzičkog obrazovanja. Ukoliko se, nakon čitanja, ipak nađete uvrijeđeni ili povrijeđeni, imajte na umu da na to nemate pravo, budući da ni na jednom mjestu u tekstu niste imenovani, već ste se u njemu sami prepoznali, iz čega proizilazi da ste sa navedenim opisom saglasni, odnosno da verbalizovani prikaz karakteristika odgovara slici koju imate o sebi.

Read More: Nastavnici, muzičari ili božanstva: individualna nastava na vokalno-instrumentalnim odsjecima...