Warning: A non-numeric value encountered in /home/magarein/public_html/templates/as002032free/params.php on line 184

Warning: A non-numeric value encountered in /home/magarein/public_html/templates/as002032free/params.php on line 184

Kolumne

in Kolumne
19. 04. 26
posted by: Gordana Manojlović-Kovačević
Hits: 479

Zovem se Gordana Manojlović-Kovačević. Imam dva prezimena sa crticom između njih. Dva prezimena sam sama htela, crticu su mi nametnuli u opštini kada sam se venčala. Sviđala mi se ili ne, ta crtica je moja, odnosno deo mog imena. 

Read More: Crtice o crtici
in Kolumne
18. 02. 21
posted by: Andrej
Hits: 858

Među onima koji imaju moć da nešto odlučuju, veoma je mali broj alana fordova1. Uglavnom su u pitanju sir oliveri, s vremena na vrijeme se ukaže neki šef, uhranjen, pospan i načelno nezainteresovan, ili se iz (ne)udobnosti službene fotelje oglasi (zakuka) jeremija. Broj Jedan je ipak samo jedan fiktivni lik, grunfovi su vječita tehnička služba, a svaki vid boba rocka osuđen je na prokletstvo vječitog opozicioniranja, javnog ili pozadinskog, bilo ono utemeljeno ili ne, i neki vid neslavnog kraja.

Read More: Gle, sniježi!
in Kolumne
19. 02. 20
posted by: Darko Kovačević
Hits: 273

U četvrtak sam saznao da ne postojim. Naravno, takvo odsustvo postojanja ne odnosi se na smrt, odnosno prestanak postojanja mene kao duhovno-fizičkog identiteta od krvi, mesa i svijesti, već je riječ o metaforičkom, prvenstveno pravno i globalno posmatranom, širem ali materijalno svrsishodnom aspektu, koji profesionalno-obrazovni identitet pridružuje grupi sličnih i srodnih, krovno organizovanih u okvir institucije i (načelno) objedinjenih (okvirnom) idejom o vlastitoj funkciji, ulozi i zadacima u mikrokosmosu društvenog uređenja, organizacije i ukupnih (ne)prilika današnjeg življenja. Uprevo tom aspektu je oduzeta legitimnost, dovedene su mu u pitanje funkcija i funkcionalnost, te mu je zamrznut mehanizam donošenja odluka  Ovdje i sada.

Read More: Postojanost nepostojanja
in Kolumne
17. 10. 02
posted by: Andrej
Hits: 587

Nekad ste mi bili autoritet. Možda, u nekim segmentima, čak i uzor. Ljudski. Profesionalni. Generalni. Neki sigurno. Vjerovao sam vam. Vašem sudu, vašoj istini i vašoj pravdi.

Read More: Autoritetima i uzorima
in Kolumne
18. 08. 25
posted by: Andrej
Hits: 735

Čitao je samo ono podvučeno, miris'o na „Brut“, na „Pokošeno sijeno“…

Čitao je samo ono podvučeno, miris'o na „Brut“, na „Pokošeno sijeno“…

Čitao je...

Miris'o na...

Read More: Tersom na tišinu
in Kolumne
17. 06. 05
posted by: Darko Kovačević
Hits: 1792

Znate, rat se završio. Prije više od dvadeset godina. Još u vrijeme kad je moja generacija maturirala. A možda je tu negdje i Vaša generacija? Ili ste, u to vrijeme, već radili u školi? U svakom slučaju, prošlo je dvadeset godina, godina napretka, nazadovanja, tehnologija i ideologija. Ili, iz Vaše perspektive gledano, godina  „dobrih“ i „loših“ đaka ili „dobrih“ i „loših“ generacija, kako ih često, u međusobnom (raz)govoru, volite nazvati.

Read More: Pismo profesoru moje nekadašnje srednje škole
in Kolumne
18. 08. 23
posted by: Andrej
Hits: 667

Druga polovina avgusta najavljuje kraj. Ljeta. Ako ga je, uopšte, i bilo. Ove godine. Istovremeno, priprema početak. Nove školske godine. Septembarskog ispitnog roka. Kraćih dana. Jeseni i zime. Možda i novih radnih. Pobjeda. Poraza. Uspjeha. Stresova. Razočarenja i iznenađenja. 

Read More: Ništa pametno
in Kolumne
17. 06. 04
posted by: Ivana Golijanin
Hits: 531

 O lijepom se može sve da se kaže, ali se ne zna šta da se kaže. Lijepo postoji kao lajtmotiv naše, u osnovi sentimentalne kulture. Nekada se lijepo ponaša kao najpatetičnija riječ našeg jezika, ali i najdifuznija, najfleksibilnija i najnerazumljivija. Čak me često podsjeća na još jedan univerzalni ali malo shvatljivi oblik – ljubav.

Read More: O lijepom
in Kolumne
18. 06. 19
posted by: Darko Kovačević
Hits: 671

Bili ste šarmantno arogantan čovjek, isključiv, često prepotentan i neprijatan. S druge strane, bili ste monstruozno inteligentni, svestrani, oštri i precizni u sudu, neponištivo urbani, elokventni i obrazovani. Niste mi se dopali prilikom prvog susreta, prije nekih petnaest godina, a pouzdano znam da nisam ni ja Vama. Ipak, vremenom smo uspostavili uzajamno poštovanje.

Read More: Četiri smrti
in Kolumne
17. 04. 26
posted by: Branislav Kulašinac
Hits: 931

Ovo je priča o Gigi Moravcu, arhetipu brke i nusproduktu radničkog samoupravlјanja. Giga Moravac je, naravno, tek genusni pojam za Vašeg i mog komšiju, tetka sa majčine strane ili učitelјa u plavom mantilu, sa „penkalom“ u džepu na grudima. Brko bi obično vozio bijelog „fiću“ i radio bi u „Energoinvestu“, „Incelu“  ili u osnovnoj školi, koja bi, uzgred budi rečeno, nosila naziv nekog narodnog heroja.

Read More: Brkovi