Kolumne

in Kolumne
18. 08. 25
posted by: Andrej
Hits: 531

Čitao je samo ono podvučeno, miris'o na „Brut“, na „Pokošeno sijeno“…

Čitao je samo ono podvučeno, miris'o na „Brut“, na „Pokošeno sijeno“…

Čitao je...

Miris'o na...

Read More: Tersom na tišinu
in Kolumne
17. 06. 05
posted by: Darko Kovačević
Hits: 1548

Znate, rat se završio. Prije više od dvadeset godina. Još u vrijeme kad je moja generacija maturirala. A možda je tu negdje i Vaša generacija? Ili ste, u to vrijeme, već radili u školi? U svakom slučaju, prošlo je dvadeset godina, godina napretka, nazadovanja, tehnologija i ideologija. Ili, iz Vaše perspektive gledano, godina  „dobrih“ i „loših“ đaka ili „dobrih“ i „loših“ generacija, kako ih često, u međusobnom (raz)govoru, volite nazvati.

Read More: Pismo profesoru moje nekadašnje srednje škole
in Kolumne
18. 08. 23
posted by: Andrej
Hits: 476

Druga polovina avgusta najavljuje kraj. Ljeta. Ako ga je, uopšte, i bilo. Ove godine. Istovremeno, priprema početak. Nove školske godine. Septembarskog ispitnog roka. Kraćih dana. Jeseni i zime. Možda i novih radnih. Pobjeda. Poraza. Uspjeha. Stresova. Razočarenja i iznenađenja. 

Read More: Ništa pametno
in Kolumne
17. 06. 04
posted by: Ivana Golijanin
Hits: 367

 O lijepom se može sve da se kaže, ali se ne zna šta da se kaže. Lijepo postoji kao lajtmotiv naše, u osnovi sentimentalne kulture. Nekada se lijepo ponaša kao najpatetičnija riječ našeg jezika, ali i najdifuznija, najfleksibilnija i najnerazumljivija. Čak me često podsjeća na još jedan univerzalni ali malo shvatljivi oblik – ljubav.

Read More: O lijepom
in Kolumne
18. 06. 19
posted by: Darko Kovačević
Hits: 488

Bili ste šarmantno arogantan čovjek, isključiv, često prepotentan i neprijatan. S druge strane, bili ste monstruozno inteligentni, svestrani, oštri i precizni u sudu, neponištivo urbani, elokventni i obrazovani. Niste mi se dopali prilikom prvog susreta, prije nekih petnaest godina, a pouzdano znam da nisam ni ja Vama. Ipak, vremenom smo uspostavili uzajamno poštovanje.

Read More: Četiri smrti
in Kolumne
17. 04. 26
posted by: Branislav Kulašinac
Hits: 758

Ovo je priča o Gigi Moravcu, arhetipu brke i nusproduktu radničkog samoupravlјanja. Giga Moravac je, naravno, tek genusni pojam za Vašeg i mog komšiju, tetka sa majčine strane ili učitelјa u plavom mantilu, sa „penkalom“ u džepu na grudima. Brko bi obično vozio bijelog „fiću“ i radio bi u „Energoinvestu“, „Incelu“  ili u osnovnoj školi, koja bi, uzgred budi rečeno, nosila naziv nekog narodnog heroja.

Read More: Brkovi
in Kolumne
18. 02. 21
posted by: Andrej
Hits: 652

Među onima koji imaju moć da nešto odlučuju, veoma je mali broj alana fordova1. Uglavnom su u pitanju sir oliveri, s vremena na vrijeme se ukaže neki šef, uhranjen, pospan i načelno nezainteresovan, ili se iz (ne)udobnosti službene fotelje oglasi (zakuka) jeremija. Broj Jedan je ipak samo jedan fiktivni lik, grunfovi su vječita tehnička služba, a svaki vid boba rocka osuđen je na prokletstvo vječitog opozicioniranja, javnog ili pozadinskog, bilo ono utemeljeno ili ne, i neki vid neslavnog kraja.

Read More: Gle, sniježi!
in Kolumne
17. 04. 21
posted by: Irena Topalović
Hits: 620

Posmatrajući sebe i ljude u svojoj okolini primjećujem trend moralnog ponašanja koji je karakterističan za naše podneblje i naš socioekonomski status. Razvoj počinje i završava se isto, sa manjim i rijetko većim, odnosno, značajnijim razlikama. 

Read More: Moralna regradacija
in Kolumne
17. 10. 02
posted by: Andrej
Hits: 429

Nekad ste mi bili autoritet. Možda, u nekim segmentima, čak i uzor. Ljudski. Profesionalni. Generalni. Neki sigurno. Vjerovao sam vam. Vašem sudu, vašoj istini i vašoj pravdi.

Read More: Autoritetima i uzorima
in Kolumne
17. 04. 05
posted by: Andrej
Hits: 1191

Bio je. Rat. Negdje sredinom, ili krajem, je osnovan. Univerzitet. Kao jedan od vidova. Ili pokušaja. Normalizacije nenormalnih. Okolnosti. I spašavanja školovanih. I onih koji su to htjeli da postanu. Od rova, vlage i blizine smrti. Od onih s druge strane. Linije. Ali i od priučenih i neškolovanih. Ex-pitomaca ŠRO. I njima sličnih. Na vlastitoj strani. Koji su u ratovanju našli svoj životni smisao. 

Read More: Forma je pojela sadržaj: priča o jednom univerzitetu