Koncerti Hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu u Sremskim Karlovcima i u Beogradu (16. i 17. jun 2017.)

in Prikazi
17. 06. 23
posted by: Valentina Dutina
Hits: 3706

Hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke Akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pod umjetničkim rukovodstvom maestra Rada Radovića, održao je dva cjelovečernja koncerta: u Sremskim Karlovcima (Svečana sala Karlovačke gimnazije), 16. juna i u Sabornoj crkvi u Beogradu, 17. juna.

Koncert u Sremskim Karlovcima je prvi u nizu predstojećih koncerata kojima se obilježava 25 godina od početka rada Letnje škole crkvene muzike i pojanja „Korneliju u spomen“, a koncert u Beogradu je održan u cilju predstavljanja Smjera za crkvenu muziku i pojanje. 

Na programu koncerata su bila djela srpske i ruske pravoslavne duhovne muzike, a na programu koncerta u Karlovačkoj gimnaziji, pored duhovne, interpretirana su i djela svjetovne horske muzike (Mokranjčeva XV rukovet i „Gungulice“ Dušana Radića), dok su se na izborima za bis našle kompozicije oba žanra. Pažljivo odabran program duhovnih horskih kompozicija, u stvari je presjek raznovrsnosti žanra – različite stilske karakteristike i epohe kojima djela pripadaju, sa vješto ukomponovanim redoslijedom, činili su dinamiku programske koncepcije izuzetno slušljivom (Isaija Srbin, Monahinja Julijana, Stanković, Kastаljski, Česnokov, Sviridov, napjev Kijevsko-Pečerske lavre). Koncerti su bili veoma posjećeni, kako od strane ljubitelja horske muzike, tako i od strane stručne publike. 

Hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje njeguje pravoslavnu duhovnu horsku muziku kao i tradicionalno srpsko crkveno pojanje, te je i programski koncept koncerata bio usmjeren u pravcu prikaza raznovrsnosti crkvene muzike. Pored hora, pod umjetničkim rukovodstvom dirigenta Radovića, na koncertima je nastupila i grupa pjevača ovog ansambla pod rukovodstvom dirigenta profesora Predraga Đokovića, koji su na autentičan način predstavili nekoliko napjeva tradicionalnog srpskog crkvenog pojanja. 

Ono što predstavlja kvalitet i posebnost ovog hora je i činjenica da u njemu pjevaju ne samo studenti Smjera za crkvenu muziku i pojanje, nego i studenti drugih smjerova Akademije, koji dolaze iz različitih sredina i zemalja. Ono što ih sabira u zajedničkoj misiji svakako je i izuzetna posvećenost i pregalački rad profesora Radovića, koji studentima pruža dragocjen uvid u oblast vokalne muzičke interpretacije, profilisanja estetike horskog zvuka i razumijevanja različitih aspekata muzičkog djela i njegovog interaktivnog odnosa. 

Koncert u Sabornoj crkvi u Beogradu održan je sa blagoslovom Patrijarha srpskog Irineja. Uvodnu riječ na tom koncertu izgovorila je muzikolog prof. dr Danica Petrović. Između ostalog, ona se u svom obraćanju osvrnula na period osnivanja (1998 – 1999. akademske godine), početak rada i značaj Smjera za crkvenu muziku i pojanje - jedinstvenog studijskog smjera u regiji, na ulogu i značaj njegovog hora, a sve na inicijativu blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, izrazivši mu i ovom prilikom zahvalnost. U prvim godinama rada Smjera, veoma značajan doprinos u njegovoj afirmaciji dala je i sama profesorica Danica Petrović.

Neobično za koncert u Sabornoj crkvi u Beogradu bili su aplauzi, koji nisu tradicija na ovom mjestu, a oni su, kako se koncert primicao kraju bili sve glasniji. 

Ono što je ovaj koncert učinilo posebnim i nezaboravnim je prisustvo Patrijarha srpskog Irineja i njegovo obraćanje horu i dirigentu nakon održanog koncerta: „Veliko pozitivno iznenađenje i veliko duhovno osveženje koje ste večeras priredili Beogradu. I verujem, i svi članovi beogradskih horova da bi vam ozbiljno... se zahvalili. Lepo je to što Sarajevo ima takav hor. Nadam se da ćete na ustoličenju novog mitropolita vi pevati na liturgiji. [...] Vi ste veliko duhovno osveženje i potpora u negovanju onoga sto je naše, čime se ponosimo ne samo ovde nego i u svetu. Ovo je jedan zaista divan, vrlo uvežban hor. Znači da ste dugo vežbali i da redovno vežbate, što se da vrlo lako videti i utvrditi. Hvala vam na ovoj divnoj večeri i verujte da sam ostao još dva sata ne bi nam bilo dosadno. Hvala vam!“ Ove riječi dovoljno govore same za sebe.

O značaju i kvalitetu ovog horskog ansambla svjedoči i činjenica da je hor višestruko nagrađivan na prestižnim svjetskim horskim takmičenjima, ali poslednjih nekoliko godina, usljed nedostatka neophodne finansijske podrške, izostali su odlasci na značajne muzičke manifestacije, a samim tim i prilike za vrednovanje njegovog sveukupnog rada i kvaliteta.

Realizaciji ovih koncerata pomogli su Skupština Grada Istočno Sarajevo i direktorica Studentskog centra Istočno Sarajevo, g-đa Aleksandra Bjelica. Veliku pomoć pružila je profesorica Danica Petrović, kao koordinator i jednim dijelom inicijator gostovanja. U organizaciji su učestvovali i Mitropolija Beogradsko - karlovačka, Društvo za negovanje starih tradicija i razvoj Sremskih Karlovca, rektori Beogradske i Karlovačke bogoslovije, protojerej-stavrofor Petar Lukić, starješina Saborne crkve u Beogradu, a glavna spona u cjelokupnoj organizaciji, kao i do sada, bio je dirigent Radović. 

Hvala svima na podršci i pruženoj prilici da hor javno prikaže rezultate svog marljivog rada i zalaganja i da njegov kvalitet bude prepoznat. Hvala članovima hora na istrajnosti i trudu, hvala maestru Radoviću na posvećenosti, profesoru Đokoviću na angažmanu. Iznad svega veliko hvala Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom gospodinu Irineju, na prisutstvu i na nezaboravnim riječima zahvalnosti i podrške, koje će ostati duboko urezane u sjećanje svima nama i biti snažan podstrek i blagoslov za dalji rad.

Na mnogaja ljeta!