Premijera predstave "Zla žena"

in Prikazi
18. 03. 05
posted by: Darko Kovačević
Hits: 3086

U sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, 3. 3. 2018. godine, polaznici Amaterskog dramskog studija Matične biblioteke Istočno Sarajevo premijerno su izveli predstavu Zla žena, u produkciji Studija za kreativno pisanje, scensku produkciju i režiju Teatrolog.  Univerzalni, u svakom vremenu primjenjivi tekst Jovana Sterije Popovića postavljen je znalački, s mjerom i efektom, ali i vođenjem računa o svakom detalju, a sama glumačka postava, sastavljena od srednjoškolaca, studenata i jednog profesora, svojom glumom, scenskim pokretom, djelovanjem i opštim utiskom daleko izlazi iz okvira amaterskog.

Gluma svakoga od njih je upečatljiva, tekst izgovoren jasno i precizno, a karakterizacija likova koje tumače izvedena autentično i ubjedljivo. I sama postavka scene i scenografija, čiji inventar se brzo, efikasno i navježbano mijenjao između činova, izuzetno su, svojom ekonomičnom autentičnošću, doprinijeli cjelokupnom utisku ozbiljnosti, predanosti i posvećenosti koji, kako u cjelini, tako u svim pojedinačnim elementima, karakteriše ovo izvođenje.

Zoran Todorović, osnivač i spiritus movens Studija Teatrolog, obavio je kompletan, izuzetno zahtjevan posao režije, scenografije, rada s glumcima i ukupne produkcije na krajnje ozbiljan, predan i organizovan način, ništa ne propuštajući i prepuštajući slučaju, a tragovi takvog, temeljno i kvalitetno obavljenog posla i (preuzetog) zadatka vidljivi su u svakom trenutku predstave, od prvog paljenja svjetala pa do trenutka kada posljednji glumac napušta binu nakon što se poklonio publici. 

Amaterski dramski studio Matične biblioteke i Studio Teatrolog uradili su veliku stvar, pokazujući kako se radom, talentom i entuzijazmom, upakovanim u dobro osmišljen i još bolje sproveden idejno-organizacioni okvir, sa skromnim marketingom, sredstvima i resursima, može postići izuzetan rezultat i oplemeniti regionalna kulturna (u ovom slučaju teatarska) scena, i to na način koji daleko izlazi iz okvira amaterskog bavljenja glumom i teatrom.  Jer, u konkretnom slučaju izvođenja predstave Zla žena, "amaterizam" se mogao vidjeti jedino u samom nazivu dramskog studija i obrazovnom profilu glumaca-polaznika, dok je sve ostalo realizovano sa količinom ozbiljnosti, predanosti i pripremljenosti koja nikakvom amaterizmu nije ostavila mjesta.