Damir Urban: Dirigent

in Prikazi
17. 03. 09
posted by: Darko Kovačević
Hits: 4823

Nova pjesma Damira Urbana, pod nazivom "Dirigent", zbir je svega onoga što Urbana već decenijama čini jedinstvenom i unikatnom pojavom na muzičkoj sceni.

Hit "na prvu", harmonijom i atmosferom opasno blizak nekom narodnjaku, a opet na granično bezbjednoj udaljenosti od toga. Raspjevan, izvrsno aranžiran i sa odličnim tekstom. Ima uvod, razvoj, vrhunce (fenomenalne dvoglase u refrenima) i kraj. I teče, ostavljajući slušaoca u stalnom očekivanju nečeg novog, što će se tek desiti. Jednostavno ne želite da se završi. Zato je loop playing prava stvar.

Urban je veliki. Beskrupulozan, pošten, ekscentričan i spreman na eksperimentisanje. I u svakom trenutku svjestan šta čini i kuda će ga to, na kraju, odvesti, bilo da je u pitanju jedna pjesma ili čitav album, nešto "zvanično" objavljeno ili prisutno samo na YouTube-u. A vrhunski bend je to samo da pomogne u oslikavanju i dočaravanju onoga što je Urban smislio.

Rijetki su muzičari koji u karijeri nemaju neki promašaj, pad kvaliteta, neko komercijalno spuštanje na nivo zajedničkog imenioca ili podzilaženje publici. Damir Urban je jedan od njih. Hrabar toliko da u svaku muzičku avanturu u koju se upusti unese nešto novo, bez straha i razmišljanja o tome kako i da li će to novo biti prihvaćeno i shvaćeno, i dovoljno sposoban, talentovan i genijalan da mu to pođe za rukom. Svaki put. Pjesma "Dirigent" je tek jedna u nizu potvrda za navedeno. Ali vrhunska potvrda.

Urban & 4: Dirigent