Многи неће до краја прочитати

in Teme
19. 02. 20
posted by: Miljan Krajišnik
Hits: 1974

Није више у питању колико су данашњи мизички производи глупи, него колико су данашњи музички производи опасни. Генерално, није проблем у опасности ако на артиклу неког производа пише упозорење за његово штетно дејство. Као што је примјер са цигаретама.

Све њихове произвођаче поштујем, опоменули су, па ко воли нек' изволи. Тако исто не би био проблем кад би произвођачи штетне музике и штетних пјесама били искрени. Али они то наравно нису. Само ми није јасно зашто. Није ми јасна толика беспотребна количина лицемјерства и зашто кад их питају за објашњење стихова "Лака на скупи накит, зна се лупит и напит" или "Мала воли Ауди, мала воли BMW, мала воли доларе, мала воли евре" или "Мала јаши ме, иста си Ким Кардашијен, због те гузе лего на шине би, ја и Јала смо нашиљени", они лажу и кажу: „А неее, ми описујемо живот око себе. Ми са тим немамо везе, ми тако не живимо. То је само посљедица хип хоп умјетности.” ? Почетком седамдесетих година прошлог вијека, организоване су многобројне журке чији је акценат био на плесу и музици. Оне су се одржавале у парковима и постале су средство којим су, измеђуосталог и проблематични тинејџери, могли да се изразе, избаце вишак енергије и на тај начин буду спашени невоља на градским улицама. Тако је настала хип хоп култура, начин одвраћања од банди, насиља и кршења закона, вид борбе против наопаке власти, трагичног режима и свега лошег. И у музици, и у умјетности уопште, и у животу. Хип хоп значи-НЕЋУ ДА ЋУТИМ! А не-НЕЋУ ДА КАЖЕМ! Фино реците, људи ми ово радимо искључиво због пара, за полуписмену дјецу и спонзоруше са инстаграма. Мислим да је то начин да бар испаднете мангупи. Такође мислим да овај текст многи неће до краја прочитати. Разлог је страх од посјекотине на илузију која можда може бити сломљена. Страх од истине да они који конзумирају поменуте пјесме, због незрелости или незнања, несвјесно упадају у пагански катарзични транс и на тај начин доказују колико је та маса чији су они дио заправо пластелин који се може обликовати по нахођењу било каквих потреба. У свијету који се базира на колонизацији свијести, маса која представља стадо оваца, а не чопор вукова, је нешто што много радује све оне који на основу тог стада планирају да се богате. Малоприје поменух шта стварно значи хип хоп. Ево за примјер неколико стихова једне такве пјесме:

„Стварно понекад доста ми је свега, када играју се са мном к'о да име ми је Сега. Ја сам врхунски борац са још увек мало треме, све због правих љубави у погрешно време. Ја знам да неки желе да смо покојни, само да би они онда били спокојни. Ја не окрећем поглед, већ само бројим до пет кад видим тамо пише да Београд је свет. А меци као играчке око глава лете, а играчке се увек прво закаче за дете. Не криви ме, ја другим стварима сам вођен, ја нисам ово стварао, ја сам само овде рођен. Сам Бог зна шта може да се деси. Ако се деси, молим те не питај ме где си. Узми кључ правих врата, стисни праве кваке и склони ми облаке лаганим покретом шаке.”